А дано, ама надали?

А дано, ама надали?
  • Автор:  Георги Котев
  • Дата:  
    14.04.2018
  • Сподели:

Вчера в руската Дума (парламента) е внесен законопроект за противодействие на антируската политика на САЩ. В частност в него се предвижда прекратяване на сътрудничеството в областта на атомната/ядрената енергетика, а също така и забрана за износ на редкоземни метали от Русия към САЩ. В тази група метали влиза и суровината за производство на ядрено гориво – елемента Уран. Централната държавна телевизия даже изчисли, колко ще струва това на Русия, ако се случи:

 

 

 

 

Според журналисти към настоящия момент Русия има договори със САЩ за доставка на уран, които възлизат на 6,5 милиарда долара. Това е повече от достоверно, защото Русия от десетилетия е ядрен суровинен слуга на САЩ.

А сега нека видим точните текстове в проектозакона и да си представим, дали медийната пушилка съответства на намеренията и целите на законотворците?

 

Оригиналният и пълен текст на проектозакона можете да видите от сайта на Думата, ТУК

 

 

Член 4-ти предвижда прекратяване на сътрудничеството в областта на атомната/ядрената индустрия.

 

 

 

Член 13-ти предвижда забрана за износ на редкоземни метали. Остава да видим, кога и при какви условия тези членове биха влезли в сила, ако този законопроект бъде приет от Думата?

 

 

 

Така става ясно, че президента на Руската федерация ще може да задейства части от този закон едва след като САЩ вече са въвели санкции по отношения определени стоки, дейности или услуги спрямо Русия. Казано по-накратко Русия може да задейства клаузите

за ограничение на сътрудничеството в ядрената индустрия само ако преди това САЩ са въвели санкции спрямо държавната корпорация Росатом. Има ли такива санкции от страна на САЩ? Има ли намерения САЩ да пристъпи към подобни санкции?

 

Отговорът е кратък – Ъ-Ъ! Даже няма и намек, че въобще е мислено по темата.

 

Защо тогава е този шум? А? Сещате ли се? Няма да ви преча да си мислите.

 

За финал ще ви покажа …

 

 

 

 

… ядрено-горивна касета, произведена в Русия и доставена в САЩ, за нуждите на американските типове ядрени реактори, както с вода по-налягане, така и кипящи. Американските ядрено-горивни касети са с квадратно напречно сечение, а руските – с шестоъгълно.

 

 

Прочетена 526 пъти