Три минути срамота

Три минути срамота
  • Публикация:  classa.bg**
  • Дата:  
    19.05.2017
  • Сподели:

Изгледах с широко отворени очи клипа с нападението над възрастната жена от младия мъж, за когото се твърди, че има психично разстойство. Официалното видео от инцидента, разпространено до медиите, е с продължителност 3 минути и 18 секунди. Но този текст не е за нападателя, а за хората, станали свидетели на това престъпление и техните реакции или по-скоро липсата на такива. Тези три минути, всъщност, красноречиво показват в какво страшно нещо се е превърнало нашето общество. Изгледах внимателно всеки кадър и се ужасих от това как някои хора реагират на едно престъпление, което се извършва пред очите им и как в резултат на поведението им то би могло да завърши с убийство.

 

Първите 30 секунди преди нападението виждаме свидетелите на тази драма на спирката – няколко жени и един мъж, който стои с цигара в ръка. На преден план пред уличната камера стои млада жена с дълга коса, със слънчеви очила и закуска в ръка. Престъплението се случва на 30-ата секунда, когато психарят ритва възрастната жена в гръб и тя изхвърчава на паважа до бордюра пред пушещия мъж. През следващите седем секунди се случва следното – младата жена отскача възможно най-далеч от случващото се и продължава на наблюдава, докато си яде невъзмутимо закуската, пушещият (млад или на средна възраст – от камерата не се вижда добре) е единственият мъж наоколо и е на по-малко от два метра до падналата жена. Той не помръдва от мястото си. Гледа жертвата със същото безразличие, както дамата, дъвчеща закуската си отстрани. През тези седем секунди престъпникът отново се появява в кадър и тръгва към падналата жена. Мъжът не помръдва.

 

Останалите жени близо до жертвата (явно в шок) не реагират, тогава към престъпника се приближава уверено една възрастна жена, натоварена с торби и той отстъпва. Всъщност, това бе единствената личност, която се опитва да защити жертвата от агресията. Престъпникът отново излиза от кадър, младата жена продължава да стои настрани и да дъвче спокойно закуската си, наблюдавайки случката, пушещият мъж продължава да пуши безучастно и обръща гръб на падналата жена, която две други жени се опитват да изправят на крака. Автобусът на пушещия идва и той спокойно се качва в него.

 

Автобусът потегля. Минали са минута и петнадесет секунди от инцидента. Никой от свидетелите - помагачите и зяпачите още не си е извадил телефона да се обади на полицията или да снима случващото се. Девойката продължава да наблюдава жените отстрани, спокойно преживяйки закуската си. В кадър отново влиза престъпникът – и започва да размахва заплашително ръка към възрастната жена.

 

Същата жена с торбите и белия шлифер уверено застава отново пред потърпевшата, за да я защити. Мъжът се оттегля – влиза и излиза от кадър – снове нервно на спирката, но не се доближава до жените. Минута и половина след началото на индицента идва следващият автобус и абсолютно всички от спирката се качват в него, преживящата закуската си, престъпникът и останалите жени, оставяйки наранената възрастна жена изправена сама на спирката. Още никой не се е обадил по телефона на 112! Преди да потегли автобусът, пострадалата жена се срутва на плочките – неспособна да се задържи на крака. Минали са две минути от инцидента.

 

Автобусът отваря врати и трите жени отново слизат от него и се скупчват около лежащата на земята. Към тях дотичва и една нова жена с дете. Всички започват да помагат да вдигнат пострадалата и я слагат да седне. Новата жена вади телефона си и вероятно се обажда на полицията - 2 минути и 40 секунди след началото на инцидента. Ненормалният мъж отнова слиза от автобуса, върти се навън няколко секунди и пак се качва в него и автобусът потегля три минути след инцидента (не е известно дали някой е предупредил, че агресивен мъж се качва в автобус пълен хора). Клипът завършва със скупчените жени до жертвата.

 

Има две шокиращи неща в това видео, освен самото престъпление – абсолютното безразличие на пушещия мъж, който не прави абсолютно никакво усилие да помогне нито на жертвата нито да предотврати психопата да нападне жената отново. Ужасяващото е, че той спокойно влиза в автобуса си, без да алармира дори хората в него (най-вече другите мъже), че има агресивен индивид на спирката, който представлява опасност за живота на жените, останали на спирката. Хората от неговия автобус така и не разбират какво се случва на спирката, когато той потегля. Необяснимо е защо всички се качват във втория автобус – в който влиза и психопатът, оставяйки пострадалата жена сама на спирката...

 

Необяснимо е защо никой не се обажда веднага по телефона на полицията. И е ужасно необяснимо поведението на младата жена, която невъзмутимо преживя закуската си през цялото време, наблюдавайки сцената отстрани. Необяснима е нулевата им реакция. Необяснима е тяхната невъзмутимост и безразличие към това, което става пред очите им и липсата на каквато и да е човешка емоция... Това е ужасно плашещо. То е толкова страшно, колкото и самото престъпление.

Станете почитател на Класа