Косово — на крачка от война на Балканите

Сърбия трябва да има възможността на ответен удар

 

Случилото се днес в парламента на непризнатото Косово гласуване на недоверие на правителството ще повлече след себе си, според конституцията на самопровъзгласената република, оставката на косово-албанското правителство на Иси Мустафа.

 

Това е мнението на директора на Балканския център за международно сътрудничество Виктор Колбановский във връзка с вота на недоверие на правителството на Косово по инициатива на редица опозиционни партии, в това число на ултрарадикалното движение «Самоопределение».

 

При отсъствие на явни аргументи за оставката на правителството на Иса Мустафа подобен сценарий може да се обясни само с наличието на преки указания към косовските албанци от страна на САЩ във връзка с ускорената реализация на проекта «Велика Албания».

 

Вероятното издигане в ранг на премиер-министър на Косово на военния престъпник Рамуш Харадинай ще означава кардинално засилване на агресивните планове на косовските албанци преди всичко по отношение на косовските сърби, Сърбия, Македония и македонците.

 

В дадената ситуация на Балканите може да възникне огнище на въоръжен конфликт, който сблъсък може да се предотврати само чрез установяването на военен регионален баланс по пътя на качественото засилване на военния потенциал на Сърбия.

 

Мощта на сръбския военен ответен удар трябва да отбие желанието на потенциалния агресор да вземе оръжие в ръце и да спре да разчита на подкрепата на каквито и да било влиятелни международни покровители.

Станете почитател на Класа