България ще се пробуди, макар бавно и трудно

България ще се пробуди, макар бавно и трудно
  • Публикувана от: 
  • Дата:  
    02.11.2016
  • Сподели:
Има такива хора - надскочили себе си и грижата единствено за собственото си и това на своите близки добро. Хора, чиито дела докосват другите и ги водят към бъдещето такова, каквото го искаме. Хора, работещи в името на духа, на знанието, на самочувствието и осъзнатостта. Хора, работещи в името на светлината. Това са будителите - и онези от преди векове, и тези днес. Народ се буди много трудно. Особено българският народ. Ние сме си избрали съдба, в която да постигаме всичко бавно, с много мъчно и тежко израстване. Ние усещаме, че трябва да се събудим сами и понеже не винаги имаме силите, ни отнема много време.
 
Винаги обече, като част от естествения процес на пробуждане, българският народ е имал помощници. Чрез словото, чрез делата и примера, чрез просвещението и знанието - всички знайни и незнайни герои на израстването на българския дух имат еднаква тежест във величието на своето дело.
 
Защото Ботев не е по-голям будител от днешната обикновена учителка в един малък град, която продължава да се опитва да отваря умовете на новите поколения за силата на знанието и за силата на ценностите. Паисий не е по-велик от всички днешни обществени дейци, писатели или просто обикновени хора, които продължават да са стожери на културата и да призовават за възраждане на българския дух, национално самочувствие и историческа памет. България винаги е имала своите будители, има ги и днес. И на тях винаги им е било еднакво трудно.
 
Защото българската глава винаги е била еднакво твърда, а българското сърце винаги е било еднакво стегнато - от грижи, от страдания, от страх, от отчаяние и обезверение. И събуждането на всичко онова смело, светло и достойно, което носим в себе си, винаги е било задача от първостепенна важност за българския народ.
 
ой ще има своето възраждане, защото и народите, както и хората, винаги се връщат към себе си. Дори тогава обаче ще са ни нужни будители - да събуждат волята да пазим всичко, което сме постигнали с много труд и битки. Честит празник на всички, които дори с едно свое действие са допринесли към своето лично пробуждане и към това на други като тях - с думи, с жест, със съвет, с поведение, с работа. Честит празник на всички българи, защото ако го пожелаят, те всички могат да са такива.

Станете почитател на Класа