Богомил Николов: Ако ни ощетят, вдигаме скандал - рядко си търсим законните права

Лятото ни прави пътешественици или, в по-скромния случай, пътуваме до морето или към планинските курорти. И когато нямаме собствен транспорт разчитаме на чуждия, но не рядко плащаме и на ръка, без документ.

Човек без билет рискува много, защото точно той е неговата застраховка. При злополука, както се случи миналата седмица, такъв човек може да загуби трудоспособност и за дълго време да няма никакви доходи. Тук говорим за дълги разстояния, но, помислете - в маршрутките това си е ежедневна практика. Е, ние сме ларж, на такива подробности не обръщаме внимание...

Напоследък към нашата Асоциация "Активни потребители" има много запитвания за туристическите пътувания покрай кризата в Гърция. Не ги успокояваме - казваме им, че не само теоретично има риск някой от туроператорите да фалира. Съветваме ги основно да проверяват застраховките за професионална отговорност на туроператорите. Или по-точно - да е записано кой е застрахователят и да има неговите координати и адрес. Защото в случай на каквато и да е кризисна ситуация или на платена, но недоставена услуга, точно той е страната, която ще ни плати. Не идва, например, самолетът да прибере туристите, звъним на застрахователя, който в рамките на 24 ч. трябва да ни изпрати друг самолет. Добре е повечето от нас да знаят тези си права. Такава гаранция, разбира се, често липсва при индивидуалните туристи, които винаги трябва да имат едно на ум.

Българите не се научихме да си търсим правата, когато се чувстваме ощетени от търговци и производители. Разбирането ни за това стига до там да се оплачем, да прехвърлим отговорността върху някоя институция и да чакаме.

А от нашата организация непрекъснато настояваме, че човек може да си защити правата ефективно, ако го направи сам. В повечето случаи това става чрез съда. Но дори и да напишем една жалба се изисква усилие. В масовия случай хората, които са излъгани по един или друг начин, си изливат гнева на място или на лист хартия. Но добрите практики налагат да се съберат доказателствата, да се пазят документите, да се следи преписката. Точно в тази последователност българите сме много небрежни. Купуваме си някоя стока, след което захвърляме фактурата и гаранционната карта в някой ъгъл, ако не и в кошчето за отпадъци.

Друг случай - натравяме се с храна в ресторант, но не си вземаме от лекаря свидетелство за това. И после се оплакваме, че сме незащитени. Точно в тези отношения сме много далеч от европейците. Точно тук е голямата разлика между нас и тях.

Вгледайте се в тези наглед битови подробности. Примерно, ощетяват ви при лошо обслужване в хотел, където почиват и българи, и граждани на други европейски страни. Веднага ще забележите разликата в подхода на едните и на другите. Ние обикновено вдигаме скандал или търсим някоя медия, докато те си записват, снимат, събират доказателства и държат на правата си по един ненатрапчив, но последователен ред.

Очевидно е, че нашата стратегия е погрешна...

--------------

Богомил Николов, изпълнителен директор на Българска национална асоциация "Активни потребители" (БНААП).

Станете почитател на Класа