Какво ще стане, ако патриотите загърбят Борисов

Какво ще стане, ако патриотите загърбят Борисов
  • Автор:  classa.bg**
  • Дата:  
    02.07.2015
  • Сподели:

Какво ще се случи, ако Патриотичният фронт оттегли подкрепата си за кабинета? Нищо. И без този смокинов лист правителството ще си остане на власт. То е застрашено само ако ДПС реши вече да не подкрепя Борисов.

Коментар от Полина Паунова:

До края на тази седмица Патриотичният фронт (ПФ) ще обяви дали ще продължи да подкрепя правителството, стана ясно от думите на един от лидерите му Валери Симеонов.

В края на май ПФ отправи ултиматум към коалиционните си партньори по повод сблъсъците в Гърмен. Националистите поискаха до 1 юли правителството да премахне незаконните постройки на ромите там, както и да покаже решителни стъпки срещу битовата престъпност. Като под решителна стъпка Симеонов, Каракачанов и компания си представят нещо като масово въоръжаване на населението и регламентиране на самоотбраната, но това е тема на отделен разговор.
Друго искане на националистите бе парламентът да обсъди и гласува предложените от тях промени в Изборния кодекс. В случай, че не бъде прието задължителното гласуване без референдум (за каквото настояваха), ПФ държат да се приеме текста за активна регистрация и увеличаване на санкциите срещу купуване и продаване на гласове. Малко по-късно стана ясно, че друго тяхно изискване е увеличаване на прага на преференцията, което да обезсмисли пренареждането на кандидатските листи, което пък е стара теза на ДПС.

Четвъртото условие на патриотите, за да продължат да подкрепят управлението, е изграждането на защитните съоръжения по границата с Турция, както и до 1 юли да бъдат възстановени увредените участъци от тях.

От ПФ настояват и за друго: да не се допуска увеличаване на цената на електроенергията, а енергийните дружества и Министерството на енергетиката да вземат административни мерки за прекратяване на мащабните злоупотреби и кражби в бранша. По-късно самият Бойко Борисов обясни, че възнамерява да протестира, ако цената на тока скочи.

От ПФ искат още да бъдат завършени необходимите нормативни промени за ограничаване на незаконната сеч и износ на дървесина, както и решаване на институционалните проблеми, свързани с българските общности зад граница.

Пределно ясно е, че голяма част от исканията на националистите няма да се осъществят. Ясно е също така, че те ще представят събарянето на част от ромските къщи в Гърмен и замразяването на цената на тока като свои постижения. Не това обаче е важното.

И какво от това?

Същественият въпрос е какво ще се случи, ако Патриотичният фронт оттегли подкрепата си за правителството. Отговорът е: нищо. Точно каквото ще се случи и ако продължи да го подкрепя.

Извън поставените седем условия (които също не правят изключение от общия случай) Патриотичният фронт до момента няма кой знае колко запомнящо се участие в управлението.

Първото очарователно хрумване на патриотите бе да се премахне един заместник-министър. Аргументът за това бе името му - защото е турско. Тогава патриотите поставиха условие, че или Орхан Исмаилов напуска Министерството на отбраната, или те напускат кабинета. Но не се случи нито едното, нито другото. Националистическата коалиция се сдоби с пост в същото ведомство и това успокои страстите им.

След това от ПФ декларираха, че незабавно трябва да бъдат свалени новините на турски от ефира на обществената телевизия.
„Управленските" им идеи, естествено, не свършиха дотук. Дойде ред на друга екзотика. Патриотите настояваха заседанията на парламента да започват с националния химн, депутатите да се проверяват за употреба на наркотици и да нямат право да носят оръжие в парламента. Но отново нищо от това не се прие. Темите отшумяха и не предизвикаха управленски трусове.

Смокиновият лист

Патриотичният фронт влезе във второто правителство на Бойко Борисов, за да бъде смокинов лист, който да прикрива срамната зависимост от ДПС на новото мнозинство, дошло на власт след протести именно срещу ДПС.

Още в началото стана ясно, че присъствието на НФСБ и ВМРО в управлението ще бъде вредно не толкова заради прокарването на националистически идеи, колкото заради онази площадна истеричност, ескалирала до светещите очи на цар Самуил и възторжените възгласи „Мизия. Тракия. Македония" край него.

Освен това и самата власт вече няма особена полза от ПФ, след като премиерът Борисов призна, че кабинетът му съществува благодарение на ДПС, а от Реформаторския блок обясняват, че в Народното събрание има едно официално мнозинство без Движението и едно неофициално, което се крепи именно на него. От тази гледна точка патриотите вече не са необходими за декор.

А и в интерес на истината трябва да се отбележи, че до момента националистите не са били от особена важност за парламентарния живот, тъй като нито едно важно гласуване не е осъществено благодарение на тяхната подкрепа. Напротив - в повечето случаи Симеонов и Каракачанов са заемали ляво-популистки позиции (на които, впрочем, е майстор и Борисов).

В този ред на мисли наистина е все едно дали на думи Патриотичният фронт ще продължи да подкрепя кабинета. Ако националистическата формация не е във властта, единствената разлика ще бъде имиджова - и то с положителен знак. Оттеглянето на подкрепата на Симеонов и Каракачанов (ако изобщо се стигне дотам) няма никакво значение за управлението. Значение би имало единствено евентуално решение на ДПС да оттегли подкрепата си за управляващите.
ДВ

Прочетена 550 пъти

Станете почитател на Класа