Скорпиони в Реформаторския блок или как да изядеш сам себе си

Михаил Рангелов

Навремето имаше една чудесна поредица от анимации за различните зодии. Не знам кой беше авторът, но се въртяха периодично и предизвикваха голям смях на фона на не особено интересната социалистическа държавна телевизия.
Най-интересното филмче безспорно беше за зодията Скорпион. В началото Скорпионът изяде първите предмети около него, след това при съседите, при далечните съседи – и така, докато накрая не изяде цялата земя. Когато остана сам-самичък започна да се чуди и в крайна сметка започна да яде себе си, докато не остана само една уста. След кратка драматична пауза устата изплю обратно Скорпиона, който отново започна сам да се яде.
Не знам дали от Реформаторския блок са гледали въпросното клипче, но уверено вървят по стъпките на Скорпиона. Формацията, която според социологическите проучвания би влязла в парламента при едни нови избори уверено похапва сама от себе си и дори придава за пред обществото един доволен вид от собственото си самоизяждане.
Първата раздяла на Реформаторския блок бе предизвестена – чуковете си вдигнаха Зелените. Което на математическия модел на блока не се отразява кой знае – колко – екопартията на последните избори взе едва 0,7%. Обаче с излизането им отпадна нещо много важно за Реформаторите – правото да предявят претенции по един или друг начин да се легитимират като представители на протестите. Защото, колкото и да имат своите недостатъци, момчетата на Боби Сандов бяха в първите редици на всички протести от 2010 година насам. В същото време останалите участници в Реформаторския омлет по един или друг начин са бъркали с пръстчета в държавната каца с мед.
Именно тъмното минало на останалите субекти и това прословуто бъркане с пръстчета в меда изправи в последните дни един срещу друг два от най-сериозните участници в Блока – Движението на Меглена Кунева и Демократите на Иван Костов. Причината – бившата еврокомисарка се опита на прехвърли върху раменете на другарчето си вината за ранното затваряне на Трети и Четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Не че имаше някаква основателна причина за подобно действие – просто Кунева явно прави опити вече да се спасява поединично. Само че грешката й бе, че на тема „енергетика“ в ДСБ разбират доста повече от другарчето си ДБГ. И не случайно бившият депутат Иван Иванов размаза публично Кунева в Интернет заради лъжите й. Така че, тъмното минало на участниците в блока започна да се осветява доста ярко от искрите, прехвърчащи помежду им.
Самото движение на Кунева „България на гражданите“ също изглежда ще последва съдбата на самоизяждащия се скорпион. След като Кунева бе напусната от почти цялата си пловдивска организация заради централизираното налагане на водачи на листи, се очертава нов вътрешен конфликт. Един от сериозните участници и известна публична личност Иван Стамболов разкритикува ръководството на движението, че извършва задкулисни договорки, без да се консултира с останалите членове на националния съвет. А Сула е една от малкото запомнящи се личности в Движението, което изпитва крещяща нужда от представителност.
И така, с отлюспване, разпадане и вътрешни раздори Реформаторският блок започва своето деформиране. И като един Трансформър новият Деформаторски блок ще съдържа в себе си .. ДСБ, СДС и Синьо единство. Звучи познато, нали? Или както е в анекдота за един известен скулптор: като го попитали как прави такива произведения, той казал „ Ми взимам този каменен блок, махам от него всичко, което не прилича на лъв и се получава лъв.“По същия начин, като се издялка от Реформаторския блок всичко, което не прилича на лъв и си остава Синята коалиция. Плюс, разбира се, протурската партия на Касим Дал. Все пак, къде-къде по-ефектно е на лъвчето да му се тури фесче. Въпреки че по-скоро формулата СДС плюс може да се изчисти и от него. Макар че кой знае – тъмносините у нас в последните години показаха, че са всеядни.
Може би едно подобно разпадане на изкуствено надутия реформаторски балон ще се окаже полезно за дясната идея у нас. Хората, заради които СДС се разпадна вече ги няма или са на заден план. Защото, ако не бяха междуличностните дрязги, Синята коалиция щеше да си е в парламента. И спокойно можеше дори да е трета политическа сила, защото именно разцепването на дребни парчета принуди голяма част от десния електорат да се откаже от синята идея. И ако не на тези, то на следващите избори може да имаме истинско дясно. Без изкуствени образувания като тези на Кунева и на Касим Дал.

Станете почитател на Класа