Виновните пенсионери

Ако отпадне сега съществуващото ограничение максималната пенсия да е 35% от максималния осигурителен доход, стотици хора ще взимат над 2000 лева пенсия, някои по 3000, а има и такива, които ще са с 10 000 лева месечно от държавната хазна. В момента максималният осигурителен доход е 2200 лева. Това заяви в четвъртък пред Би Ти Ви социалният министър Хасан Адемов. Министърът не се впусна в детайли откъде например ще се вземат тия пари, колко ще е годишният разход по тях. Не, само хвърли едни числа, за чиято "реализация" мечтаят почти всички българи.
Обичайната "обществена" реакция на подобни планове е "А, бе тия пенсии докога ще....?
Напълно в унисон повечето настроения на младите и не толкова млади хора е подобна, ако не и по-злобна.
Едва ли социалният министър не разбира това, неслучайно започна с тези числа - за пенсии - които звучат абсурдно. Ако бе решил да доведе абсурда докрай, трябваше да каже и колко хора в момента взимат по 10 000 лева заплата, да не говорим за пенсия. Хвърлени по този начин, думите му не аргументират нищо, освен обществено-махленска реакция срещу пенсионерите - бедни, но с перспективи. Обичайният сценарий е управляващите да съобщят, че се съобразяват с настроенията, предизвикани от самите тях, и затова няма да отпада тавана върху пенсиите, само малко ще се вдигне.
Хипотетичните приказки на Хасан Адемов също пропуснаха още един факт - дефицитът в Националния осигурителен институт, чиито авоари стигат да покрият само около 40 на сто от месечните "стипендии" на пенсионерите.
Обаче всичко е изчислено - няма да отпадне таванът, той просто ще се вдигне заедно с определяният от правителството максимален осигурителен доход. Както каза и самият Адемов, той вероятно ще стане 2400 лева. Над 90 000 българи имат доходи над тази сума през тази календарна година.
"Нетният ефект от едно такова действие е 25 млн. лева – приходи в държавното обществено осигуряване. Ако това бъде прието, максималната пенсия ще стане 840 лева през следващата година."
Е, това е. Като няма, няма.

Станете почитател на Класа