ДКЕВР се опитва да накара софийската топлофикация да заработи

На заседанието си във вторник Държавната комисия за енергийно и водно регулиране намали цените, на които НЕК изкупува електроенергията, произведена в Топлофикация-София с 10 на сто. Като се има предвид, че те гонеха 300 лева за мегават, решението е уместно, особено като се има предвид колко недоволство събраха цените по дългосрочните договори с американските ТЕЦ-ове, от които НЕК също купува ток. Те обаче и в най-смелите си мечти не могат да стигнат сегашната цена от 266 лева/мегават.
Управителите на дружеството веднага нададоха вой, като почнаха да обясняват, че с тези пари (които НЕК им плаща), те се разплащат с "Булгаргаз". Това е чиста проба субсидия, само че нечия друга "стопанска" сметка. За фактурите на абонатите не споменаха и дума. И дето се вика, май скоро не са се разплащали с "Булгаргаз", или поне не напълно. Не е известно какви са заплатите в това дружество, но то все се оплаква, че е на загуба, иска високи цени на тока си, много пари от абонатите си и въпреки това не работи нормално.
Другото намерение на регулаторната комисия - да се намалят загубите при пренос на топлоенергия от 16,5 на сто на 13 на сто също взривиха недоволството на шефовете на фирмата. Нищо, че тези загуби си се фактурират в сметките на абонатите всеки месец, на някои - и на равни месечни вноски, така рекламирани от фирмата.
ДКЕВР направи още нещо разумно - отказа да вкара две компоненти в сметките за парно - за едните абонати, които консумират до 250 квт топлоенергия месечно, или с други думи се топлят единствено от сградната инсталация и за другите, които се топлят над тази граница. Изравнителните сметки остават и за двете категории абонати, ако първите изобщо се числят за клиенти на топлофикацията. Защото с месечна консумация от 250 киловата, направо ще си е кучи студ, или в най-добрия случай - с 2-3 градуса над външните температури, без да броим вятъра. Интересно, дори Столичната община, чиято е идеята, не каза с тия 250 киловата каква температура може да се поддържа през месеца в жилището, при положение, че навън примерно е -5 градуса? Минус 2,3...., а ако духа......
Важното е, че според общинарите на София те ще заслужат привилегията да плащат 20 на сто по-ниска цена. Келепир! Обаче за топлофикацията.

Станете почитател на Класа