Само 57 на сто от българите били "за" поевтиняването на тока


Едва 57 процента от българите смятат, че поевтиняването на тока с до 5 на сто ще повлияе добре на семейните им бюджета. това сочи проучване, поръчано от енергийния холдинг на "Сова Харис". В това число попадат около две трети от младите на възраст между 18 и 30 години, 71 % от безработни, студенти и учащи, 56% от заетите в частния сектор, 55% от пенсионерите и 54% от държавните служители.
Изненадата от този резултат е голяма, защото излиза, че останалите 43 на сто от гражданите или нямат семейни бюджети, или не плащат изобщо за тока, който консумират, или пък изобщо не консумират електроенергия. Последното обаче е малко е вероятно, доколкото електрификацията в България е пълна. Пък и пенсионерите - само 55% щели да спестяват. да се направи поименна справка и на останалите да не се дават "благини" като енергийни помощи, ваучери за декодери и пр.
И всъщност защо бяха протестите на "Орлов мост"?
Затова е чудно, че "Сова Харис", пък и мастодонта БЕХ, не са сложили в лийда на съобщението си, че 100 на сто от гражданите ще спестяват.
Оттук нататък всичките изводи на проучването вече са под въпрос - защо например, едва 61 на сто от бизнесмените смятат, че отпушването на износа на електроенергия ще стабилизира сектора? Останалите какво смятат?
Че няма сектор, или просто не участват в търговията с ток? Ако е така, можеха по два пъти да попитат лицензираните търговци на ток по въпроса, за има пълно единодушие. Щяха да имат и логистична подкрепа от ДКЕВР, тъй като на сайта на регулатора има пълен списък с търговците на ток - както на лицензираните, така и на тези, които искат разрешение. И проучването (анкетата), става меко казано излишно.

Станете почитател на Класа