Д-р Николай Скендерски: Домашните любимци и животните в зоопарка се нуждаят от специална подготовка за зимата

Д-р Николай Скендерски, лекар във Ветеринарната клиника в Столичния зоопарк, в интервю за Агенция „Фокус” за подготовката на домашните любимци и животните в Столичния зоопарк за зимния сезон.

Фокус: Д-р Скендерски, нуждаят ли се домашните любимци и животните в зоопарка от специална подготовка за зимата? Как трябва да се извърши преходът от пролетно-летния към есенно-зимния период?
Николай Скендерски: Преходът трябва да бъде плавен. Животните трябва да се подготвят – домашни любимци, птиците и всички зоопаркови животни, с оглед преминаването от един сезон в друг, дотолкова, че да се използват нормалните температурни условия. Все още е топло и тъй като препаратите се подават във водата, в храната, трябва да се използват топлите дни за плавен преход с цел да се подготви организмът за предстоящия зимен сезон.
Фокус: От каква специална подготовка се нуждаят различните видове като котки, кучета, птици и кога трябва да започне тя?
Николай Скендерски: При нас например в зоопарка върви тази подготовка, залагаме препарати в храната и във водата за пиене основно, тъй като групово третираме. Не можем да направим индивидуален подход за всички животни. Особено там, където са много, я извършваме по подходящия начин като залагаме препарати във вода и храна. Там, където е възможен индивидуален подход, се прави също във водата и храната, но е възможно това да става и инжективно.
Фокус: Налага ли се промяна в хранителния режим – засилване на определен вид храни и ограничаване на друг?
Николай Скендерски: При определени видове при животните и птиците се налага промяна в хранителния режим, тъй като в зависимост от физиологичното състояние той е свързан с натрупване на определен вид мазнина. Например при папагалите се увеличава процентът на мазнините, в случая на слънчогледа, с оглед осигуряване на запаси, необходими за по-студения сезон – зимата.
Фокус: Кои са най-честите заблуди за човешката храна, давана на животните. Доста стопани хранят домашните си любимци с такава храна. Може ли от нея животното да си набави необходимите вещества за зимата?
Николай Скендерски: Въпросът с храненето е много сериозен. От една страна се смята енергийният обмен – колко белтъчини, колко мазнини, колко въглехидрати, колко други балансни вещества са необходими. От друга страна е простото хранене. Много е сложен проблемът. По принцип при нас в зоопарка се храни по дажби, които в общи линии би трябвало да регулират хранителната дажба по отношение на различните компоненти с оглед това да бъде балансирана. Когато не е възможно това – примерно има неща, които не могат да се направят винаги – осигуряване винаги на качествени плодове и зеленчуци, каквато е нашата цел, но не винаги успяваме с оглед финансовите ни възможности, тогава компенсираме нещата с хранителни добавки, които регулират дажбения обмен.
Фокус: Влияе ли по някакъв начин смяната на сезоните на домашните любимци – да стават по-агресивни или по-унили?
Николай Скендерски: Да, във всички случаи. През зимата ако не са подготвени животните като изчезват в голяма степен естествените фактори – особено слънцето и в по-малка степен определена влажност, тогава се получават ефекти от страна на централната нервна система, а не само от страна на храносмилателната система. Получават се често канабилизъм, смяна на настроението, агресивни наченки в поведението и т.н. Естествените фактори са много важни както за хората, така и за животните.
Фокус: Колко време е необходимо на животното да свикне с тези промени?
Николай Скендерски: По принцип подготовката се прави около 14 – 20 дни, за да могат животните да си изградят навици. Например затваряме дворчетата, в които се разхождат, защото температурните разлики стават по-резки. Този процес трябва да се осъществи постепенно. Разбира се има и животни, които не могат да се адаптират трайно. Те по една или друга причина не могат да усвоят добавките, не могат да се адаптират към новия сезон. Например при щъркела е по-специфична ситуацията. Там има видови промени. В спасителния център на „Зелени Балкани” в Стара Загора има щъркели, които не са мигрирали. Те по-трудно се адаптират. Има неща, които хората все още не знаят. Например как водачът на ято щъркели решава да не мигрират, защото са слабо охранени, имат парези по крайниците и т.н.
Фокус: Задължителна ли е употребата на витамини през есенно-зимния период при животните?
Николай Скендерски: Не само витамините са задължителни. Също така биотин, есенциалните мастни киселини и други. Те са важни, защото не винаги могат да бъдат намерени в храната.
Фокус: Какво е Вашето мнение за дрешките за домашни любимци през зимата? Те необходимост ли са или глезотия?
Николай Скендерски: За някои видове малки кучета като пинчер и чихуахуа например това е необходимост, защото те са изнежени от прехода топъл апартамент – ниски температури навън. В този случай се предотвратява опасността от простудни заболявания. Време е да подготвим животните за зимата. Нека стопаните да посетят ветеринарни специалисти, които ще им бъдат полезни и ще им дадат насоки.
Фокус: Миналата зима беше много студена, а лятото - много горещо. Как се отразяват тези промени на животинския организъм?
Николай Скендерски: Понякога животните се разболяват от простудни заболявания, друг път се обездвижват до някаква степен. В зоопарка например не можем да предотвратим да показваме животните на посетителите в това състояние.
Фокус: Освен простудните заболявания наблюдава ли се изостряне на друг вид заболявания сред домашните любимци през този сезон?
Николай Скендерски: Освен простудни имаме зачестяване на случаите на заболявания на опорно-двигателния апарат като артрит например.
Фокус: В Столичния зоопарк кои животни се приспособяват по-лесно и кои по-трудно с настъпващото застудяване?
Николай Скендерски: По-трудно се приспособяват маймуните, а по-лесно – птиците, защото имат по-висока телесна температура. Най-вече екваториалните видове изпитват трудности с приспособяването към умерените климатични условия у нас.
Фокус: Тази година се наблюдава повишена популация на котки, според Вас на какво се дължи тя?
Николай Скендерски: Нарушено е равновесието в природата – кучетата намаляват, а котките се увеличават.
Фокус: Подценява ли се кастрирането на котките?
Николай Скендерски: Това е голям проблем, защото и тук въпросът е многопластов както за котките, така и за кучетата. Става въпрос не само за кастрация на животното, но и до нашето съзнание, отговорност, възможности. Има много фактори, които не зависят само от една организация, както е в случая „Екоравновесие”.
Яна НЕЦОВА

Станете почитател на Класа