Нужни са действия срещу бездомните кучета, а не мъдруване

Изненадващо дори за мнозина от общинските съветници, от дневния ред на вчерашното заседание на СОС отпаднаха точките, свързани с решаването на проблемите с безстопанствените кучета на територията на София. Така и не се разбра къде и в какво се коренят причините за това отлагане, след като от седмици в публичното пространство вече се дискутират конкретни промени в програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета.
Кметът на София Йорданка Фандъкова обеща, че „предвид изключителната важност на въпросите, свързани с бездомните кучета, и интереса, който някои общински съветници проявяват специално към тази тема“ , тя ще даде информация по темата на всички съветници. Кога, така и не се разбра.
Всъщност измина почти месец, откакто безстопанствени кучета нахапаха до смърт проф. Ботьо Тачков. Този трагичен инцидент с основание разтревожи обществото, а отговорните институции на национално равнище – Министерството на земеделието и Агенцията по безопасност на храните – излязоха с редица конкретни обещания. Дори организациите за защита на животните намериха общ език по темата с премиера Бойко Борисов и набелязаха конкретни стъпки. Надали е нужно да се припомня, че на срещата при министър-председателя присъстваше и кметицата Йорданка Фандъкова.
Един месец време е повече от достатъчно за предприемане на конкретни мерки и за промяна на една общинска наредба, колкото и сложна да е тя. Още повече че става дума за проблеми, чието решаване е постижимо, и за преодоляването на които има дори политически консенсус.

Станете почитател на Класа