Отмяната на вота е спорна

Коалиция за България ще се бори в понеделник да има вот на недоверие, съобщи в събота лидерът на БСП Сергей Станишев. Той окачестви като абсурдни отмяната на насрочените дебати и гласуване, тъй като в правото няма „връщане на подпис“. Според Станишев щом има внесен вот на недоверие с 48 подписа, щом има решение на парламента за провеждане на дебати и решение, което насрочва гласуване, няма никакво основание за отмяна на вече започналата процедура.
Тези юридически аргументи бяха признати, анализирани и защитени от редица изтъкнати юристи, сред които е и бившият конституционен съдия и професор по право Любен Корнезов. Важно е да се отбележи, че след като конкретният казус отсъства от действащото законодателство и от Правилника на Народното събрание, то случаят може да бъде решен от Конституционния съд, както твърдят някои юристи.
Ситуацията в такива случаи, както се казва, е сложна. Има насрочено извънредно заседание на парламента и след като е така – няма нищо по-логично и лесно изпълнимо от това, народните представители да решат с гласовете си дали да има вот на недоверие. Освен това подобно гласуване би дало и ясен политически отговор на въпросите, породили се с оттеглянето на подписите и отменения вот.
Разбира се, възможен е и друг изход от ситуация – проваляне на свиканото извънредно заседание поради липсата на кворум в залата. Но като че ли най-достойно, най-прозрачно, най-близко до духа на парламентаризма е провеждането на вече обявения вот. Докато депутатите предвидят в правилника си как да се действа в подобни случаи.

Станете почитател на Класа