На вековни партии не им отива да вадят всичко на показ

Конгресът на БСП е след Великден, но той не е празничен обяд, на който претендентите за лидерство сред окуражителните възгледи на техните клакьори ще си чукат яйцата, за да излъчат най-силния бияч. Това заяви вчера председателят на Лявото крило в БСП Янаки Стоилов. Той предупреди, че при такъв развой, който и да победи, победена ще се окаже БСП.
Левият депутат има основания за притеснения, особено на фона на случващото се през последните дни в БСП.
И непосветените в лидерската битка за „Позитано“ 20 знаят, че вече месец Станишев и Първанов обикалят по градове и паланки преди делегатските конференции. В Кърджали например предложиха на Първанов да се откаже от двубоя в полза на Станишев и да приеме поста „почетен председател“, за да се запази единството в партията, а Първанов отвърна:“Не приемам почетна длъжност, дори ми е обидно“.
Всъщност обидно е най-вече за членовете на тази 121-годишна партия. Те надали харесват видимите и задкулисните удари, които си разменят Първанов и Станишев; със сигурност не одобряват в този двубой да се вади всичко на показ; не са съгласни политиката в БСП да остава в сянката на това противоборство; дразнят се, че скандалите стават неотменна част от партийните форуми.
Със сигурност е възможно лидерският двубой да се реши и с други средства. И Първанов, и Станишев най-добре знаят това.

Станете почитател на Класа