Докога безсмислени комисии ще прахосват публични средства?

През последните десет години 156 чужди граждани са подали молба за убежище до президента на Република България, обявиха вчера от „Дондуков“ 2. Това означава, че съответната ресорна комисия към държавния глава средно е разглеждала малко повече от една молба на месец. В същото време в указа на Росен Плевнелиев за новата Комисия по предоставяне на убежище е записано, че тя ще се събира „най-малко два пъти месечно“. А за всяко проведено заседание петимата членове на този орган ще получават пари.
Иначе от въпросните 156 молби в периода 2002–2011 г. комисията е дала положително становище само за четири. След това обаче вицепрезидентът Ангел Марин не се е съобразил с решението на подчинения му орган и не е одобрил дори и тези случаи. И в крайна сметка от 156-те чужденци нито един не е получил българско убежище. А комисията излиза, че се е трудила без никакъв смисъл.
Въпреки тези липсващи резултати сега се правят структурни промени, повишаващи разходите на комисията по убежищата. Нейният председател вече ще е на щатна заплата, а освен това се създава и нова длъжност – на експерт към този орган. Това се налагало, тъй като преписките за всеки случай били с огромен обем – някои от по няколко хиляди страници, обясни вицепрезидентът Попова.
Излиза, че държавата финансира още една безсмислена дейност. Това буди известно недоумение, защото паралелно с тази структура, с имигрантите се занимават още няколко органа в МВР и дори цяла Държавна агенция за бежанците към Министерския съвет, в която работят на щат 133 души. И ако това не е разхищение...

Станете почитател на Класа