Идеите за Студентски град могат да се съберат в книга

Да бъде въведена нова териториална единица - Студентски град, в рамките на студентска община, която да има специален статут. Това предложиха вчера от ДСБ-София. В същото време ректорът на Медицинския университет проф. Ваньо Митев отново припомни, че край с. Лозен има подходящ терен за ново студентско градче.
Новите предложения за генерални промени в Студентския град идват след поредния тежък инцидент там – убийството на 19-годишния студент от Перник Марио Данчев.
Странно е как тази криминална трагедия породи истеричен хор от идеи за реформи в квартала на учащите, повечето от които са откровено безумни. Още по-странно е, че в този хор се включват и интелигентни хора.
Вярно е, че режимът в Студентски град подлежи на нововъведения. Но да се говори за преместването му на друго място, промени в статута или за затваряне на всички заведения - това е несериозно. Едва ли някой си представя, че в XXI век младежите ще учат в изолиран квартал, съчетаващ казармен режим с манастирско спокойствие. Не може един нещастен случай, предизвикан от пиянски скандал, да води до истерични промени. Най-малкото – няма никаква гаранция, че тези промени ще доведат до желания ефект. Когато има огромна съвкупност от млади хора на едно място, за съжаление и инцидентите са неизбежни. Столичният квартал „Люлин“ например също е известен с криминогенната си обстановка, но засега на никой не му е хрумнало да го премести в Нови Искър, да речем.
Битовите проблеми се решават с битови мерки, а за криминалните случаи си има полиция и прокуратура. Всичко останало са упражнения.

Станете почитател на Класа