БОРКОР - структура с неясни функции, но с големи бонуси

В БОРКОР обичаме да повтаряме, че преди да се построи метрото, се създава проектна компания "Метрополитен". Метрополитенът е готов, предстои поставяне на релсите. Така Румен Миланов, директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, известен още като БОРКОР, представи структурата си, която съществува вече година и половина. Миланов посочи, че в БОРКОР има 26 души – 16 министри, двама зам.-председатели на НС, двама членове на ВСС, хора от ВКП, ВКС и ВАС, ИВСС и зам.-председател на Сметната палата. На центъра се възлагат аналитично-контролни функции.
Година и половина след създаването си дейността, целта и свършеното от на т. нар. БОРКОР остават неясни. Очакванията бяха звеното да започне да функционира в края на 2010 година. През декември миналата година обаче стана ясно, че то е изхарчило над 300 000 лева, но все още не работи. Стана ясно и друго. Преди реално да започнат да вършат някаква работа, служителите на БОРКОР получиха месечни бонуси от по 2400 лева. Издръжката на БОРКОР за тази година е 4,8 милиона лева, а до момента службата е работила само по два проекта.
От представянето на дейността така и не се разбра какво е постигнал БОРКОР. Какво ще анализира и защо трябва да анализира, при положение че и МВР и ДАНС заедно с разследващи имат и аналитични функции.
И ако влезем в тона на Румен Миланов, поставянето на релсите на метрото трябваше отдавна не просто да е започнало, но и да е приключило. Под въпрос е и дали изобщо беше нужно да се създава този проект, който изглежда като поредната ненужна и неефективна структура, за която се харчат парите на данъкоплатците.

Станете почитател на Класа