Системата не е виновна за всичко

Варненският районен съд потвърди наложените глоби от по 2000 лева за всяко едно от петте нарушения, наложени от ИА „Медицински одит“ на варненската частна клиника „Кардиолайф“. През миналата година 42-годишният Милко Михалев от Провадия остана без дясна ръка след проведената му в клиниката коронарография.
„Санкцията“, наложена на частната болница, която осакати и съсипа живота на един млад мъж и семейството му, без съмнение е цинична и неадекватна. За толкова фрапантна грешка лечебницата би трябвало да загуби лиценза си, а персонално отговорните лекари да понесат наказателна отговорност.
По важното в случая е, че една опасна процедура като коронарографията у нас се назначава и при повод, и без повод. Причината е проста - манипулацията се заплаща доста сериозно от здравната каса. Това го признават самите медици, като според мнозина от тях в случая на Милко Михалев от Провадия процедурата изобщо не е била наложителна.
Лекарите обичат да оправдават неприятните ситуации в работата си с понятието „грешка в системата“. Да, ако системата не манипулираше пациентите като клиенти, от които падат едни добри пари от здравната каса, Михалев може би щеше да е със здрава ръка. Но и първата грижа на лекаря трябва да бъде здравето на пациента, а не дотацията, която той ще му донесе по линия на НЗОК. Затова оправданията, че системата е виновна за всичко, не винаги са основателни.
Докторите често се оплакват, че професията им се демонизира. В това също има доза истина, но това твърдение не бива да се превръща в защитно клише срещу всички грешки и недъзи, от които страда здравният ни сектор. Пътят е само един – има ли доказана виновност, трябва да има и адекватно наказание.

Станете почитател на Класа