Лоши договори или лоши оферти за поддръжка на пътищата?

Започват преговорите с фирмите, които извършват зимното поддържане и текущия ремонт на пътищата за намаляване на цените за извършване на услугата, каза строителният министър Лиляна Павлова пред БНТ. Срокът, в който компаниите трябваше да преразгледат ценовите си оферти и да дадат нови предложения, изтече в петък. Павлова заяви, че вече има фирми, които са подали нови ценови предложения.
Много интересно, когато са подписвани договорите с въпросните фирми, цените са били добри, а сега - не. Причината, която администрацията изтъква, е, че не е имало време за промяна в изискванията, заложени в договорите, както и в липсата на конкуренция. Сега може да се разчита само на добрата воля на фирмите. При липса на такава Агенция „Пътна инфраструктура“ предупреди, че може да се стигне до прекратяване на договорите.
Тази рестриктивна мярка явно е респектирала фирмите, но все още точни данни от офертите няма. Както добре знаем, за намаление може да мине и стойност от 5, 10 или 50 стотинки/км, което едва ли ще облекчи чак толкова националния бюджет. До следващата зима има над 6 месеца, в които да се обмислят всички варианти, за да не се стига пак до патовата ситуация да се търси изход, след като приключат (и платят) дейностите.

Станете почитател на Класа