Има 101 начина да се опазят пешеходците и КАТ ги знае

През почивните дни таксиметров шофьор уби две възрастни жени на пешеходна пътека в София, връхлитайки върху тях с бясна скорост, а 14-годишно дете пострада на бул. „Александър Малинов“.
Години наред в подобни случаи рефлексите на политици, полицаи и граждани сработваха в една и съща посока: да увеличим глобите и годините затвор за недобросъвестните шофьори на пътя, за да ги уплашим. Да, но действията в тази посока явно не работят достатъчно ефективно. Ако изобщо работят...
Други мерки работят, но струват по-скъпо и не стават за пиар на „Пътна полиция“, та затова се пазят за краен случай. Е, време е да се изтупат от прахта.
На първо място – нужни са „легнали полицаи“ пред всички пешеходни пътеки.
На второ място – нужно е специално осветление над най-невралгичните пешеходни пътеки, за да се виждат ясно пресичащите във всяка част от денонощието. Трето – по скоростните булеварди много помагат заграждения. Грозно, но факт: телените мрежи между двете пътни ленти при хотел „Плиска“ спасяват стотици безразсъдни пешеходци. Освен това не е зле всеки шофьор, отнел предимство на пешеходна пътека, да се наказва с 8-часово дежурство край зебра, където да осигурява безопасно преминаване на хората. Има много за правене и много манталитет – шофьорски и пешеходен, за коригиране. Не става лесно и бързо. Но щом касае човешки животи – няма алтернатива и трябва да се случи.

Станете почитател на Класа