Концесиите - вече без длъжници или фалирали фирми

От правителството ще внесат промени в Закона за концесиите, които ще забраняват отдаването на държавна собственост на лице или фирма, която има задължения и вече е била в несъстоятелност. За тази промяна съобщи ресорният министър Делян Добрев пред Дарик радио. Самата идея се роди около споровете с известия бизнесмен Валентин Захариев - концесионер на ГОРУБСО-Мадан, собственик на Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали, бивш собственик на фалиралия "Кремиковци". Обект на спора бяха неизплатените с месеци заплати на работещите в предприятията на Захариев. Тези именно заплати плати новият купувач - обединение "Върба Батанци".
Всъщност това е патент на Захариев. По подобен повод той бе обявен за данъкоплатец № 1 за 2006 година заради декларираните доходи от препродажбата именно на "Кремиковци". Дължимите близо 30 млн. лева той не плати никога.
Сега агенцията по приходите също може да разгледа под лупа сделките на Захариев за ГОРУБСО-Мадан и предстоящата за ОЦК-Кърджали. А единният орган по управление на подземните богатства – МИЕТ, преди да реши кой ще е концесионерът, да направи справка за неговата бизнес биография.

Станете почитател на Класа