Недопустимо е важни закони да отлежават с месеци

Здравният министър в оставка д-р Стефан Константинов съобщи вчера пред Нова телевизия един известен факт: в Народното събрание от месеци отлежават важни за здравеопазването проекти – за Националната здравна карта, за медицинските изделия, за забраната на тютюнопушенето на обществени места. Константинов обясни забавянето с липсата на подкрепа както от страна на парламентарната група на ГЕРБ, така и в ресорната здравна комисия.
Не може да се бориш с всички, подаваш оставка и идва следващият, призна поражението си д-р Константинов.
За съжаление бавенето на важни законопроекти, внесени от Министерския съвет, не е прецедент в работата на 41-вото Народно събрание. Преди време „Класа“ писа, че подобна съдба имаше и законопроектът за държавния служител, който освен всичко друго уреждаше и взривоопасната тема за бонусите. Трябваше да стане скандал, за да се сетят депутатите, че им е разпределен такъв нормативен акт.
Нормално е в парламента на държава с многопартийна демокрация да има различни интереси. Но някак си не е нормално да се пренебрегва общественият интерес и правенето на реформи заради сблъсък на различни интереси и на групички.
Самият парламент има нужните механизми и технология за изглаждане на „подводните камъни“ във всеки законопроект: разглеждане и дебатиране във водеща и ресорна комисия, обсъждане при първо четене в пленарна зала, дебати член по член при второто четене. Следователно, за да се осъществят реформите, не е нужно нищо повече от съобразяване с принципите на парламентаризма и отказ от процедурни хватки за „бавене на топката“.

Станете почитател на Класа