Първи по поскъпване, последни по доходи в ЕС

Предстоящото поскъпване на хляба до 10 % е последно обявеното увеличение на храните, което производителите прогнозираха тези дни. Както обясниха от бранша, невъзможно било да се замрази покачването на хляба, след като нагоре вървят и зърно, и горива (стр.3,6). Вижда се, че фурната вече е затоплена, остана да хвърлят за изпичане поредния продукт, който българинът слага всеки ден на трапезата си. На път е да излезе от употреба и прословутият израз на Мария Антоанета: „Като няма хляб, яжте пасти“, защото и сладкишите вече стават недостъпни заради скока на яйцата (започнал с драмата около щастливите кокошки) и навика в България да ядем по-скъпа захар, отколкото се търгува на международните пазари. Земеделският министър Мирослав Найденов бързо се намеси в яйчената смес от недоразумения между производители, търговци и вносители и обеща до Великден кокошият продукт да намали ценовия спринт и дори да има промоции по време на празниците, както във всяка нормална страна. След сравнение на цените Найденов доказа, че на запад от нас омлетът е сред най-евтините храни...Еврика.
От браншовите организации на птицевъдите пък му отговориха, че там има диференцирана ставка на ДДС, която не натоварва с 20% всяко яйце, както е у нас. От друга страна, с 20% намалял броят на кокошките-носачки след въвеждането на новите регламенти на ЕС за отглеждане на птиците.
Тъкмо се стигна до потушаване на кокошия скандал с някакво споразумение между министър, фермери, търговци и вносители, от статистиката дойде друга „новина“. От основните храни най-много през последния месец са поскъпнали освен яйцата - и маргаринът с 1,7%, следват оризът, макароните, пилешкото месо, малотрайните колбаси, рибата, млякото и сиренето. От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата като в припев добавиха вчера, че има чувствително поскъпване през миналата седмица при олиото - с 1,7% до 2,45 лв. на едро. И вероятно този процес ще продължи.
И първолаците вече знаят кои нехранителни стоки държат купата на победители в надпреварата в поскъпването - автомобилните горива. Но не са само те – оказа се, че и горивата за битови нужди бъркат по-дълбоко в джоба ни. И няма защо да ги сравняваме с цените на горивата в другите европейски страни, защото ще се окаже, че пак сме в най-тежката категория. В предпразнично надбягване вероятно ще се включат и пастирите на агнета, и градинарите - с цените на пресните зеленчуци. Странното е, че пътеката на този спринт свършва в изтънелия джоб на българския потребител, който е на последно място по доходи в ЕС.

Станете почитател на Класа