Нужна е работа, не извинения

Родители на загинали в катастрофи деца не приеха извинението на заместник главния прокурор Валери Първанов. Не търсим извинения, а реални действия, пишат родителите в писмо до главния прокурор, което бе разпространено и в медиите.
Гневната реакция на родителите бе породена от изказването на Първанов, че „деца умират по най-различни начини“, а обвинителите не вкарват убийците на пътя ефективно зад решетките, защото „затворите са препълнени“.
Истинският повод за протеста на почернените семейства обаче са десетките вратички във закона, които позволяват на виновниците за тежки катастрофи да се измъкват от правосъдието със символични условни присъди и дори да договарят с прокуратурата по-изгодни за себе си присъди. Родителите са прави, че едно извинение, дори да е искрено, по никакъв начин не решава проблема. Много от убийците на пътя са рецидивисти в буквалния смисъл на думата – примерите в това отношение са много, включително и с публични личности.
Сгазиш човек и ако се отървеш с условна присъда, отново скачаш зад волана и си караш постарому.
Преди по-малко от месец на дискусионен форум за безопасността на пътя лично вътрешният министър Цветан Цветанов обеща управляващите да инициират законодателни промени по този повод. Дори се зарече, че безопасността на пътя ще е „политически ангажимент“. Пътни инциденти с фатален край стават и ще стават. Но е напълно във възможностите на държавата да ограничи максимално безотговорните шофьори на пътя и да сведе трагичните инциденти до по-поносимо ниво. А това става с работа, не с непремерени изказвания и закъснели извинения.

Станете почитател на Класа