Защо лекарствата няма да поевтинеят трайно

Скандалът с цените на лекарствата приключи. С тояга и морков, размахани на финала от министъра на здравеопазването Стефан Константинов. В края на поредната обществена буря е ясно всичко. Българите плащат неколкократно повече за медикаменти от съседите си, четири-пет основни играчи си разпределят пазара, а чиновниците от здравното министерство, които са допринесли за този хаос, са стимулирани допълнително с бонус за „добре свършена работа“. Знае се, че предстоят преговори на държавата с производителите за понижаване на цените и че ще има намаление на лекарствата, плащани от касата. Механизмът за ценообразуване при лекарствата без рецепта обаче ще остане същият. Там може да се разчита само на пазарните сили и конкуренцията.
Онова, което не се знае, е какво точно намаление ще има, докога и кое е морковът. За това свидетелства здравният министър. Неговите очаквания са за отстъпки от 50 до 75 на сто, ако компаниите проявят благосклонност и приведат в по-приличен вид своите надценки. При проява на неразбиране държавата ще наруши добрия тон и ще предприеме мерки, които законово ще принудят партньорите й да проявят по-голямо благоприличие. Срещу прикритата зад възможни законодателни промени тояга пък производителите декларираха готовност да намерят резерви за понижаване на цените. Участниците в току-що наченатите преговори с предизвестен край обаче разсеяно премълчават колко време след постигане на договореностите Националната здравноосигурителна каса ще плаща за по-евтини лекарства. И няма ли в края на дългоочаквания пазарлък българите да получат нищо, но от сърце и със загриженост.
А несъстоялият се дебат има ли политическа воля за сериозна лекарствена политика у нас остава открит. Както и потенциалната опасност от нови, по-високи цени на лекарствата в близко бъдеще.
Независимо от истерията през последните дни от Министерството на здравеопазването и ресорната комисия в Народното събрание и дума не обелват за установяване на ясни, точни и прозрачни правила при регулирането на цените на медикаментите в България. А за това упорито и аргументирано настояват през последните три години гилдиите на лекари, дентисти, аптекари и пациентски организации. Темата за намаляване на ДДС поне за някои видове лекарства също не е актуална според министър Константинов и останалите членове на кабинета.
Какво ни остава тогава, освен да направим опит да схванем какво следва да се разбира под морков в станалата популярна напоследък метафора, която онагледи договарянето на по-ниски цени на лекарствата. Най-лошите предположения за „моркова“, който ще се даде на компаниите, е, че те ще компенсират намалението на цените на лекарствата за НЗОК с увеличение на тези на свободния пазар.

Станете почитател на Класа