Чист цинизъм в НЗОК

Шефката на здравната каса Нели Нешева е взела над 30 хиляди лева бонус за миналата година, съобщиха вчера от СДС. Малко по-късно от НЗОК отговориха, че това не е вярно. И опровергаха сами себе си, като в същото съобщение уточниха, че служителите на касата наистина получили бонуси по член 108, алинея 3, без обаче да уточняват какъв е техният размер.
Отговорът на касата, който уж трябваше да опровергае информацията за големите бонуси, всъщност само засили съмненията около случващото се там. Простичко казано, „опровержението“ на НЗОК звучи така: Нешева не е взела 30 хиляди лева, всички служители получиха едни пари, но няма да ви кажем колко. Което си е чиста проба цинизъм. Защото не говорим просто за каса, която оперира с милиони, а за институция, която има огромно социално значение. При това от нейната работа не са доволни нито пациентите, нито лекарите. Проблемите там са очевидни. Очевидно е също така, че единствените доволни от дейността на касата са хората от ръководството – най-малкото, защото щедро решиха да се самонаградят. И то, без много-много обяснения.
Такова поведение от ръководството на институцията, която оперира със здравните вноски на всички български граждани, е абсолютно неприемливо.
Всъщност в много страни за такова поведение уволняват, а по-достойните дори сами подават оставка. За съжаление ние май все още не се числим към тези страни. Щом има проблеми с държавната субсидия за лекарствата за ред социално значими заболявания, щом пациенти и лекари дружно недоволстват от системата, а някой смята, че за това му се полага бонус, изглежда, наистина е така.

Станете почитател на Класа