Инвестициите в инфраструктура все пак трябва да се връщат

През следващите шест месеца у нас ще поскъпнат със сигурност токът, водата, природният газ и парното. И това не са прогнози на врачките, а на експертите от ДКЕВР. Причината за това ще са основно по-големите инвестиции, които трябва да правят компаниите. Едните ще инвестират средства в закупуване на квоти вредни емисии, другите ще строят мощности на зелена енергия, трети влагат пари в съхранение на природен газ, а четвъртите изграждат пречиствателни станции.
Парите за това няма откъде другаде да дойдат освен от джоба на крайния потребител. Оттам те преминават през кредитите, които е отпуснала някоя банка, и влизат като материални активи в дружество, най-често - чуждестранно. Целта на „упражнението“ е хората да получат качествена услуга, за която си плащат. И в този кръговрат се стига единствено до въпроса, на каква цена е тази услуга.
Проблемът в случая е, че разходите започват да тежат прекалено сериозно за бюджета на бизнеса и хората. А енергийният регулатор е на път да отнесе всички критики точно заради прогнозираното увеличаване на всички основни суровини у нас. Хората от ДКЕВР може би с право ни подготвят отсега, за да затегнем коланите, но със сигурност самото поскъпване ще даде отражение и върху всички останали стоки у нас. За щастие от комисията засега си дават сметка, че сериозното поскъпване на суровините води и до увеличаване на кражбите, а не до подобряване на услугата.

Станете почитател на Класа