Крачка назад, но в правилната посока

България спира всички процедури по ратификация на търговското споразумение АСТА, съобщи вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Очаква се днес правителството да реши занапред Трайков и министърът на външните работи Николай Младенов да координират позицията на България със страните членки и институциите на ЕС до формулирането на
обща позиция по споразумението.
Това е добра вест, дошла след откровения фалстарт на присъединяването на България към спорното търговско споразумение. В тези първоначални, но откровено грешни стъпки би трябвало да се включи не само подписването на АСТА от посланика ни в Япония, но и думите на министър Трайков, че този подпис е положен със симпатично мастило. Министърът, а и правителството търпят критика и заради отсъствието на достатъчно широка обществена дискусия преди акта на подписване в Токио. Но дори и това е трупане на опит.
Министър Трайков обяви вчера, че лично той поема отговорността за присъединяването на България към АСТА, и това безспорно е достойна постъпка. Адмирации заслужава и проявената от премиера Бойко Борисов диалогичност в разговорите му с противниците на споразумението, както и това, че министър-председателят стана инициатор за преоценка на българската позиция.
Ясно е, че съдбата на АСТА зависи от волята на Брюксел и Страсбург, където решенията се взимат след задълбочен и всестранен анализ и след консенсус. София не е сама в критиките си към това споразумение. Важното е нашата позиция да помогне за изчистване на проблемите и постигането на истинско добро споразумение.

Станете почитател на Класа