На големите политици не им подхожда да водят война

Когато влизаш в политиката в нова роля, не като президент, няма как да имаш позата на президент, заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев по адрес на Георги Първанов. От своя страна за пореден път доскорошният стопанин на Бялата къща коментира, че не приема начина, по който социалист номер едно подхожда към част от проблемите, и дори го обвини за малкото депутати, които има левицата.
Този задочен спор заплашва да разцепи 130-годишната социалистическа партия. Депутати от левицата вече казаха, че не са съгласни да бъдат принуждавани да избират между Първанов и Станишев. И още: че лидерският спор между двамата може да подейства на БСП като касетъчна бомба.
Странно е, че Първанов и Станишев не искат да се вслушат в червения елит. От месец насам те водят окопна война за лидерство. Първанов твърди, че БСП е в колапс и поиска до себе си отбор, с който да я изведе до победа на следващите избори. На тази теза Станишев противопоставя натрупания 10-годишен опит и самочувствието, че има какво още да даде на партията.
Няма обаче спор, че Първанов е политик от най-висока класа. И като такъв е нужен и на левицата, и на България. Станишев също има своите качества.
Остава въпросът как БСП ще използва уменията на двамата.

Станете почитател на Класа