Новите структури винаги будят подозрения

Във ВКП ще правят нова структура, която да разследва престъпления, извършени от служители на МВР, МО и Министерството на правосъдието, като в нейните правомощия ще попада и полицейското насилие. Това съобщи вчера говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова.
Че някой трябва да разследва престъпленията на служителите от силовите ведомства, няма никакво съмнение. Само че решението за нова структура, която да разследва тези нарушения, е, меко казано, странно. Защото и сега има такава – нарича се Военна прокуратура. Пък и българският опит е доказал, че създаването на нови структури, които да се борят със стари проблеми, обикновено не помага.
Вярно е, че полицаите вече са съдени от граждански съд. В тази връзка още през лятото на миналата година главният прокурор Борис Велчев каза, че откакто делата на полицаите нарушители минаха към гражданските прокурори, са нараснали и случаите на полицейско насилие. Тогава защо беше нужно това прехвърляне на престъпленията, извършени от служители на МВР, от прокуратура в прокуратура? Очевидно е, че това не решава проблема. За да има напредък в борбата срещу полицейското насилие, трябва да има воля за това и да се вземат сериозни мерки - като строги санкции за провинилите си. А не „порицание“ и „забележка“. Само когато служител на МВР, който е превишил правата си, бъде осъден, ще има ефект в борбата срещу полицейското насилие. Всичко друго е прах в очите.

Станете почитател на Класа