Пироманите трябва да бъдат заловени, преди палежите на коли да станат мода

Почеркът, който е използван при палежите на трите коли в София, е различен от предишните, коментира вчера старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР. Полицейският шеф прикани гражданите на София, които са били очевидци на палежите, за съдействие.
Казаното от старши комисар Валери Йорданов внася нов, още по-тревожен елемент в зачестилите напоследък палежи на коли – само в София те са 31 за последните два месеца. Нов почерк означава нови подпалвачи. Това всъщност личи от пръв поглед и от снимките на подпалените возила. Те са пострадали по-малко, докато в предишните случаи от колите оставаха само отломки.
Щом подпалвачите на коли се множат, твърде вероятно е и в България да ставаме свидетели на опасна мода, добре позната в Западна Европа – например във ФРГ. Като явление това е нещо, което не бива да се допуска – както заради високата обществена опасност и значителните материални щети, така и заради общественото спокойствие.
Мераците на кандидат-пироманите ще бъдат най-бързо и ефикасно охладени, ако МВР най-после залови извършителите на досегашните палежи. Два месеца са достатъчно дълъг срок за разкриването на такова еднотипно и повторяемо престъпление.
Вече сме ХХІ век и техническите възможности за ефикасно разследване на подобни престъпления са неизброимо повече. Няма нищо лошо полицията да търси свидетели на палежите, но ще е добре да ангажира със случая и повече свои служители – както в разследването, така и в патрулирането. И без да влизаме в ролята на подсказвачи, изкушаваме се да напомним, че някои братски нам страни имат страхотно спътниково разузнаване и биха могли да бъдат полезни на МВР с достатъчно детайлни кадри... ако ги поискаме по надлежния ред.

Станете почитател на Класа