За „златната кокошка“ по време на криза

Лувърът се сдобива с ново осветление, супермодерни LED технологии, последна дума на науката и техниката. Което съвсем не означава, че престижният музей досега е имал лошо осветление, което е пречело да съзерцаваме спокойно Джокондата! Внушителният проект на „Тошиба“ за подмяна на светлината в Лувъра е уникален, съобразен специално за световния музей и... естествено струва много пари. Дава ги държавата Франция, която, редом с другите членки на ЕС, изпитва на гърба си ударите на икономическата криза. За което японците й благодарят сърдечно, сиреч оценяват жеста на съпричастност и с тяхната трагедия.
Защо ли французите, които си имат немалко проблеми в страната, харчат точно в този момент пари за Лувъра? Отговорът е прост – защото си ценят „златната кокошка“. Наливат средства в нея, знаейки, че през идните години ще спестят 75 на сто от разходите за осветление на музея. И ще получат огромни приходи, защото Лувърът е и ще си остане световна атракция.
И ние си имаме „златни кокошки“! Съкровища, антики, гробници....Но за да започнат да снасят златни яйца, трябва да се научим да ги показваме така, както го правят в Лувъра. Трябват ни музеи, макар и без LED осветление. Инвестициите в културата са безценни, те носят и пари, и престиж. Важното е да го разберат всички.

Станете почитател на Класа