Комуникацията между ведомствата пак закуца

Комуникацията между ведомствата у нас пак нещо се повреди. Как иначе да си обясним проверката, разпоредена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков за извършваните в с. Рогозина, община Генерал Тошево, сондажи за газ? Още повече че тя доказва само едно - фирмата, която прави сондажите, има подписан надлежно договор за това само че с Министерството на околната среда и водите, а не с МИЕТ. При това тя сондира за конвенционален газ, а не за шистов.
От проверката обаче не се разбра каква е разликата в различните видове сондажи, но когато те се правят на дълбочина над 5 километра, сигурно не е толкова голяма. Това вероятно е разтревожило еколозите.
Причината за проверката е, че договорът е подписан през 2004 г., а подземните богатства минаха в разпореждане на икономическото ведомство чак през 2011 г. Цялото разтакаване по случая с фирмата "Геоинформсервиз", внесените и изнесените от нея изотопи и каква дълбочина е достигната, можеше да бъде избегната, ако съществуваше делова кореспонденция между двете ведомства - на екологията и на икономиката. И ако някой си беше направил труда да попита колко години е валидно разрешителното за сондажите.

Станете почитател на Класа