Ноу-хау: Как се изпаряват 11 язовира

Оказва се, че от съществуването на 11 язовира у нас няма никаква документална следа, това е известно от края на 2009 година, но досега няма отговорен за батака с документацията на Агенцията по хидромелиорации. Въпреки че преди повече от година прокуратурата е образувала досъдебно производство, извършителят или извършителите са неизвестни и досега. За осъдени изобщо не се говори. Иначе хидромелиоративната агенция без съмнение е имала началници, които са отговаряли за всяко от тези съоръжения.
Става дума за язовирите „Ахелой”, „Бели Лом”, „Дяково”, „Жребчово”, „Порой”, „Съединение”, „Сопот”, „Тракиец" и някои други, диги, помпени станции, корекции на реки и отводнителни полета. Близо две години не се знае какво е движението по тези обекти и какви пари са изхарчени за всеки от тях.
Почти сигурно е, че парите са усвоени, вероятно не по предназначение, но някой е подписвал сметките все пак. Става дума, както каза земеделският министър Мирослав Найденов, вероятно за злоупотреба с десетки милиони левове, по която втора година не е посочен виновникът. Дали пък и той не се е изпарил както въпросните 11 язовира?

Станете почитател на Класа