"Произведено в България" се преименува

Дългогодишното изложение "Произведено в България" е на път да изчезне или да се преименува в "Произведено къде да е". От години сме свидетели как под мотото "българско" се предлагат китайски, малайзийски, виетнамски и всякакви други лъскави дрънкулки със съмнителни достойнства.
Самото изложение вече ще обитава зала "Универсиада" вместо както досега - Националния дворец на културата. Като бонус към оставащите участници организаторите дори са намалили и наема им за изложбените щандове. Въпреки това обаче компаниите, които ще показват своя продукция, вече са наполовина по-малко на брой. На всичкото отгоре те ще трябва да подписват и декларации, че всичко, което показват и продават на изложението, е произведено или поне сглобено в България, а не в Китай или друга дестинация, прочула се с евтина работна ръка и недотам високо качество. Засега не е ясно дали стоките ще са придружени със сертификат за произход, или просто фирмите ще си окачат декларациите в рамка на стената.
Какво ще гарантират тези декларации, е съвсем друг въпрос, във всеки случай потокът от посетители също ще намалее, защото залата все пак не е в идеалния център на София и не се пада на пътя до работа или обратно за повечето столичани. Пряк резултат от това ще е почти пълната липса на интерес от хората, както и значително по-ниският оборот, който ще имат изложителите.

Станете почитател на Класа