Девалвацията на ценностите трябва да спре

Социологът Цветозар Томов напусна преподавателското си място в Пловдивския университет, обиден от присъждането на титлата „доктор хонорис кауза“ на Христо Стоичков.
Цветозар Томов всъщност даде гласност на един стар за държавата ни проблем – раздаването на награди, титли и ордени буквално на килограм. Отличията у нас се дават за щяло и за нещяло и което е още по-притеснително – на хора, които нямат никакви заслуги и често дори са със скандална репутация. Уж най-голямото ни държавно отличие орден „Стара планина“ от дълги години се дава със същата лекота, с която антикварите в центъра на София продават стоката си. А „докторите хонорис кауза“, „архонтите“, „почетните граждани“ и дори самозваните професори у нас са толкова много, че могат да си сформират гилдия.
Проблемът с кухите отличия и титли е много по-сериозен, отколкото изглежда на пръв поглед. Защото този проблем говори за девалвация на ценностите в обществото. Неслучайно преди няколко седмици премиерът Бойко Борисов отказа да стане почетен член на Съюза на българските художници. Неслучайно преди година и половина известният ни поет и писател Борис Христов отказа държавния орден „Свети свети Кирил и Методий“. И ненапразно повечето хора приеха решенията на премиера и на поета като достойни постъпки. С тези постъпки те дадоха знак към всички институции, които с лека ръка раздават ордени и титли, малко да се позамислят. Впрочем новоизбраният президент Росен Плевнелиев вече заяви, че една от първите му задачи ще бъде да преразгледа държавната политика за ордените. Дано наистина го направи.

Станете почитател на Класа