Отново скандали във ВСС

Капка Костова и Галина Захарова подадоха вчера оставки от ВСС, като в мотивите си двете са записали, че не са съгласни с политиката на кадруване в системата.
Не е тайна, че Костова и Захарова напускат заради избора на Владимира Янева за шеф на СГС. Самата Янева е близка с Цветан Цветанов, а името й бе свързано от медиите и с неразбориите около мегаделото „Софийски имоти“.
Така наглед „рутинният“ избор на Владимира Янева предизвика истинско сътресение в системата, като породи оставки и вълна от недоволство. И то не само сред редовите съдии, ами и сред най-висшите магистрати. Ако и твърденията, че Владимира Янева е замесена в конфликт на интереси заради сделки с имоти се окажат верни, то тогава става повече от ясно, че трябва да има нов избор за шеф на СГС.
Факт е, че никой не оспорва качествата на Владимира Янева като съдия. Но е факт също така, че скандалите, които избухнаха с нейния избор, вече подкопават и без това разклатеното доверие в съдебната система. Когато няма доверие в системата, когато самите висши магистрати са разделени от жестоки противоречия помежду си, съвсем логично е да очакваме и негативни оценки отвън.
А това вече е нещо, което със сигурност никой не иска. Дори и Владимира Янева.

Станете почитател на Класа