Темида да каже ясно дали има политически натиск върху нея

Част от говоренето срещу съдебната система може да бъде прието и като политическо. Това каза вчера пред БНТ шефът на ВКС Лазар Груев по повод избора на Владимира Янева за председател на СГС. Той обаче не пожела да коментира кой точно създава напрежението, което е нож с две остриета, защото поражда допълнителни въпроси какво точно става със със съдебната система, чийто рейтинг и без това е отчайващо нисък.
Очаквано изборът за шеф на СГС създаде напрежение сред магистратите, част от които не подкрепят колежката си Янева с аргумента, че опитът й е твърде малък. Неприятното в случая е, че в предварителния етап на избора се намесиха и политици, които избързаха да дават оценки на останалите кандидати, което пък създаде още шум в системата. И генерира още недоверие.
Очевидно за всички е, че съдебната власт има спешна нужда от дълбоки реформи и качествени хора, които да върнат доверието в нея. Защото нищо не предизвиква повече песимизъм от убеждението, че у нас действат две правосъдни системи – за богати и за бедни, както наскоро констатира и американският посланик.
От такова „правосъдие“ няма полза – нито държавата в лицето на изпълнителната и законодателната си власт, чиито усилия да въведе ред се обезсмислят. Нито пък гражданите, които издържат с данъците си магистратите и съответно очакват справедливост такава, каквато е гарантирана от конституцията – еднаква за всички.

Станете почитател на Класа