Да хвърлиш оставка, у нас не значи нищо

Зам.-министърът на здравеопазването Михаил Зортев стана поредният висш чиновник, който подаде оставка без много обяснения. От Министерството на здравеопазването заявиха, че мотивите му са „лични причини“, а самият Зортев малко по-късно призна, че имал сериозни противоречия с министър Стефан Константинов.
Нито оставките, нито уволненията обаче могат да решават трупани с години проблеми. Особено в здравната система. За няма и половин мандат в здравното ведомство влязоха цели трима министри, но ситуацията не се подобри особено. И като че ли дори се усложнява, защото всеки идва със свои идеи и намерения и започва отначало.
Подалият оставка Зортев отговаряше за болничната помощ, а не е тайна, че едни от най-големите проблеми в здравната система са точно там.
Не става ясно обаче какви точно са били неговите противоречия с министър Константинов и дали тези спорове с началника не са били свързани именно с бъдещето на болниците. Ако е така, това е нещо, което трябва да стане достояние на всички български граждани, защото ги засяга пряко. Още повече че достъпът до здравни грижи е заложен и в основния ни закон.
Във всичките години на прехода здравното министерство винаги е било едно от най-ветровитите места. Хората отдавна свикнаха, че здравният министър ходи с оставка в джоба си. Но това изобщо не ги интересува, защото те искат качествено обслужване, реални реформи и всеки да си носи отговорността. Но не като си хвърли оставка, щом стане напечено, а истински.

Станете почитател на Класа