Стига уволнения без обяснения

Нови две уволнения на висши чиновници се случиха вчера – от постовете си бяха освободени съответно зам.-министърът на социалната политика Красимир Попов и шефката на Агенцията по трансплантации д-р Теодора Джалева.
Мотивите за уволненията обаче така и не станаха ясни. Тотю Младенов лаконично обясни само, че имало някои забавяния на парите по социални проекти, а от здравното министерство благодариха на д-р Джалева, без изобщо да уточняват каква е причината за отстраняването й.
Практиката да се уволняват висши държавни служители без обяснения трябва да бъде прекратена. Става дума за хора, които носят голяма отговорност и работят по ресори, от които пряко зависят стотици хиляди българи. Да освободиш някого от поста му, без да даваш обяснения, е що годе приемливо, ако става дума за частна компания. Но когато това е държавен служител, хората имат право да знаят. И то не защото са загрижени за съдбата на конкретния човек – в случая Красимир Попов или Теодора Джалева, а защото ако тези хора са допускали грешки или са правили нарушения, от това страдат именно хората. Няма човек – няма проблем е стара максима, но както знаем, тя не винаги е вярна.
Политиците, които назначават и уволняват шефовете в министерства и агенции, не трябва да забравят, че те също носят своята отговорност – пред всички граждани. И ако не дават обяснения за своите действия пред хората, това ще се върне като бумеранг към тях, защото българинът помни и ако бъде пренебрегнат, ще потърси сметка.

Станете почитател на Класа