Партиите да си плащат за предизборни плакати

Главният архитект на София Петър Диков предложи вчера да бъдат поставени общо 2810 табла за предизборна реклама в града, върху които партиите да лепят агитационните си материали срещу заплащане или безвъзмездно, както реши Столичният общински съвет.
Предложението, внесено от арх. Диков, ще бъде своеобразен изпит за политическата далновидност на СОС. Повече от ясно е, че партиите трябва да си плащат, за да лепят агитационните си материали, и решението на общинските съветници трябва да бъде именно в тази посока. Нещата са практични и са пряко свързани с бюджета на Столична община, който до голяма степен се формира именно от данъци и такси. Логиката е неоспорима - щом гражданите и търговците си плащат, когато използват общинска площ, това трябва да важи и за партиите.
Проблемът е сериозен и не се отнася само до София, но и до всички градове в страната. Всички знаем в какво се превръщат улиците и площадите след избори – облепени по възможно най-неестетичния начин с политически плакати. Защото партиите така и не смятат за нужно да почистят след себе си.
На последните избори например Столичната община реши да събира депозит от регистрираните за изборите партии с цел парите от него да се използват за почистването на предизборните материали,
ако самата партия не ги отстрани доброволно. Такъв депозит обаче бе платен единствено от ГЕРБ и БСП. Ето още една причина всяка партия у нас, която иска да агитира с плакати в българските градове, задължително да си плаща за услугата. Още повече че така и в общините ще влязат свежи пари.

Станете почитател на Класа