Всички партии имат дълг към здравната система

Здравеопазването е в разпад. Това заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев по време на публична дискусия, организирана от левицата.
Здравната ни система наистина не е в най-доброто си състояние и това отдавна не е новина. Проблемът е особено сериозен в общинските болници, които лекуват хората в региони с по 25 – 35 хиляди души население.
Констатацията на Станишев и на левицата като цяло обаче е силно закъсняла. За никого не е тайна, че проблемите не са от вчера, а когато се трупат с години, както в здравния сектор, и решението им става много по-трудно. БСП беше на власт 4 години, като при това се радваше на повече от комфортно парламентарно мнозинство и на една от най-слабите опозиции в историята. Самият Станишев пък беше министър-председател. За този период обаче нищо кой знае какво положително в здравеопазването не се случи.
И пациенти, и лекари са недоволни от статуквото и искат истински реформи - не заради успеха или провала на някоя партия, а заради по-доброто и по-достъпно обслужване в болници и поликлиники. Точно за това и никоя политическа сила няма право да политизира проблемите в здравния сектор. Преходът у нас бе дълъг и всички партии, добирали се до властта, имат своите дългове към системата. Ето защо и БСП, ако иска да помогне на пациентите и здравните работници, трябва да даде своите идеи за реформи в сектора. Само с критики не става, иска се и работа.

Станете почитател на Класа