Заплати и пенсии в предизборен пъзел

Заплатите и пенсиите у нас ще бъдат увеличени от 1 юли. Решението ще бъде взето от Националния съвет за тристранно сътрудничество между 15 и 20 юни, обяви вчера министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Според него вицепремиерът Симеон Дянков ще осигури нужните пари. И аз съм оптимист за много неща, коментира часове по-късно самият той.
Тази малка закачка между двамата министри би могла да мине и за тънък английски хумор, ако не беше част от продължаващото повече от 6 месеца „надцакване“ между Младенов и Дянков.
През това време двамата сякаш играеха вечната игра на добро и лошо ченге. Време е тази игра да престане. Доходите на хората не са нито предизборен пъзел, нито терен за съревнование между които и да е било министри.
Причината за увеличение на доходите трябва да се търси не в предстоящите избори, а в икономическите данни, сочещи, че страната излиза от кризата. В такъв момент не е грях да се припомни, че гарантираните от държавата плащания са замразени вече трета година, което направи кризата още по-тежка за хората с ниски доходи. Те трябва да бъдат подпомогнати, за да не пълнят легионите от кандидат-емигранти. Но това е причина номер две. Първата причина е, че според конституцията си България е социална държава, а сме и член на Европейския съюз. Това означава, че никое правителство не може да избяга от своите социални отговорности.
Който иска – намира начини, който не желае – изтъква причини. Министрите Дянков и Младенов със сигурност знаят тази стара максима и надяваме се – предпочитат да са част от решението на проблема.

Станете почитател на Класа