Опасната стока не признава граници

България не може еднолично да забрани вноса на краставици от Германия, каза вчера земеделският министър Мирослав Найденов по повод съобщенията за смъртни случаи след бактериално заразяване със зеленчуци.
Според правилата, по които функционира ЕС, доставката на стоки между различни страни от общността дори не се приема за внос или износ и наистина няма как да бъде ограничавана. Остава всяка държава да разчита на собствената си система за контрол и като залови опасни стоки, да ги изтегли от пазара и да ги унищожи. И, разбира се, веднага да уведоми останалите страни членки по системата за бърз обмен на информация, за да се установи откъде точно идва опасността.
През последните пет-шест дни паниката заради замърсените испански краставици излезе извън територията на Германия. Бяха публикувани съобщения за заразени зеленчуци и в Чехия. Германските власти вчера пък предупредиха, че източникът на бактериалното замърсяване дори не е установен със сигурност.
Засега няма индикации, че ЕК ще наложи някакви ограничения на търговията със зеленчуци. Наложително е обаче по най-бързия начин еврочиновниците да съобщят подробности за инцидента и какви могат да бъдат защитните мерки за населението.

Станете почитател на Класа