"Еврохолд" подписа договора за покупка на ЧЕЗ България

"Еврохолд" подписа договора за покупка на ЧЕЗ България
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    21.06.2019
  • Сподели:

"Еврохолд" и ЧЕЗ Груп са подписали договор за продажбата на енергийния бизнес на чешката компания в България.

Българският холдинг ще плати 335 милиона евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в страната, а сделката ще се финансира от собствен и заемен капитал.

"Еврохолд" вече е подписала мандат с две глобални инвестиционни банки с богат опит в осигуряването на финансиране за подобни сделки, които да обезпечат необходимия заемен капитал, съобщават от пресцентъра на холдинга.

Сделката ще бъде финализирана след одобрение от регулаторните органи.

Сформиран е и "консултативен съвет от експерти със солиден международен опит в бизнеса с дистрибуция на електроенергия, който ще консултира компанията в процеса на интеграция на дейността на ЧЕЗ България в структурата на холдинга", се казва още в съпбщението.

Изпълнителният директор на ЧЕЗ Българие ще остане в компанията, "за да се гарантира плавен преходен период в управлението".

Подписването на договора идва само три месеца след изтичането на информацията за появата на нов български кандидат за покупка на активите на ЧЕЗ в България. Първият опит за сделка през 2018 г. пропадна след отказа на КЗК да разреши придобиването от "Инерком" на Гинка Върбакова.

Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение България АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец ЧЕЗ Електро България АД, лицензирания търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД, компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса Бара Груп и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната.

Консултанти на "Еврохолд" по сделката са базираната в Лондон международна адвокатска кантора Morrison & Foerster и българската - "Стоева, Чомпалов и Знеполски". Консултанти на ЧЕЗ Груп са адвокатските дружества Skils s.r.o. и „Пенков, Марков и партньори".

Станете почитател на Класа