Все повече бизнес лидери губят вяра в растежа

Все повече бизнес лидери губят вяра в растежа
  • Автор:  Classa.bg** / PwC
  • Дата:  
    24.01.2019
  • Сподели:

Основни резултати от 22-рото глобално проучване на PwC сред бизнес лидерите:

 

 

Несигурност в световния икономически растеж в почти всички страни

 

САЩ остава ключов целеви пазар за растеж, но Китай намалява разликата. И за двете страни се забелязва спад спрямо 2018 г.

 

Търговски конфликти, политическа несигурност, геополитически проблеми и липса на умения оказват влияние върху силата на глобалната икономика и растежа

 

Януари 2019 г., Давос, Швейцария.

Близо 30% от бизнес лидерите смятат, че световният икономически растеж ще намалее през следващите 12 месеца. Това е рекордно песимистичен резултат почти 6 пъти по-висок от миналогодишните 5%. Такива са резултатите от 22-рото глобално проучване на PwC сред бизнес лидерите. Тази година в допитването участваха над 1300 изпълнителни директори от целия свят. Най-важните резултати бяха представени на Световния икономически форум в Давос.

 

1as1

 

И все пак резултатите не са толкова обезкуражаващи: 42% от участниците виждат възможност за по-добър икономически растеж през следващите години, въпреки че този процент е значително по-нисък от рекордните 57% през 2018 г. Като цяло вижданията на изпълнителните директори за световния икономически растеж тази година са по-поляризирани, но тенденцията е надолу. Най-ясно изразена е промяната в Северна Америка, където оптимизмът спада от 63% през 2018 г. до 37% сега. Близкият изток също отбелязва голям спад от 52% на 28% поради повишената регионална икономическа несигурност.

 

1as2

 

САЩ запазва позицията си като най-голям пазар за растеж с 27%, което е значителен спад от 46% през 2018 г. Вторият най-атрактивен пазар, Китай, също отчита спад до 24% спрямо 33% през 2018 г. Индия е изгряващата звезда в списъка тази година, като наскоро задмина Китай като най-бързо развиващата се голяма икономика.

 

1as3

 

Мнението на бизнес лидерите за глобалната икономика отразява най-мащабните икономически тенденции, като коригира прогнозите за 2019 г. надолу”, коментира Боб Мориц, глобален председател, PwC. „С нарастването на напрежението в търговията и протекционизма е ясно, че увереността в бъдещия икономически просперитет намалява.“САЩ запазва лидерството си като водещ пазар за растеж през следващите 12 месеца.

 

1as4

 

 

 

1as5

 

Много бизнес лидери обаче се насочват и към други пазари, което се отразява в значителния спад на онези, избрали САЩ – от 46% през 2018 г. до едва 27% сега. Китай скъсява дистанцията, но популярността на този пазар също бележи спад – от 33% през 2018 г. до 24% през 2019 г.

 

Заплахи за растежа: Свързани с икономиката

 

Търговските конфликти, политическата несигурност и протекционизма заменят тероризма, изменението на климата и увеличаването на данъчната тежест в списъка на десетте най-големи заплахи за растеж.

88% от изпълнителните директори, които са „изключително загрижени“ за търговските конфликти, са особено неспокойни по отношение на търговските въпроси между Китай и САЩ.

 

Данни и анализи: Продължава липсата на достатъчно информация

 

Въпреки милиардите долари инвестирани в ИТ инфраструктура, изпълнителните директори все още не получават изчерпателни данни, които да им помогнат за вземането на ключови решения за дългосрочния успех и устойчивост на техния бизнес.Относно справяне с проблема „липса на уменията“, изпълнителните директори се съгласяват, че няма бързо решение. 46% смятат, че отговорът се крие в допълнителни обучения и значителна преквалификация.

 

Изкуствен интелект (AI)

 

85% от изпълнителните директори са съгласни, че AI ще промени драстично бизнеса им през следващите 5 години. Близо 2/3 смятат, че AI ще има по-голямо въздействие от интернет.

Въпреки това, 23% от бизнес лидерите все още нямат планове за използването на AI. Други 35% „планират да го направят“ през следващите 3 години. 33% са предприели „много ограничен подход“. По-малко от 1 на всеки 10 изпълнителни директори е въвел AI в широк мащаб.Може да свалите целия доклад от проучването тук >> ceosurvey.pwc

 

Видео запис от официалното представяне на проучването в Давос, както и допълнителни материали са достъпни тук >> press.pwc.comЗа PwC

 

Наша основна цел в PwC е изграждане на доверие в обществото и разрешаване на важни проблеми. Ние сме мрежа от дружества в 158 държави с над 250 000 служители, ангажирани в предоставянето на качествени одиторски, данъчни и консултантски услуги. За повече информация, посетете нашия сайт www.pwc.com.

 

"ПрайсуотърхаусКупърс" се отнася за мрежата на ПрайсуотърхаусКупърс и/или едно или повече от дружествата в нея, всяко от които е самостоятелно юридическо лице. За подробности, моля вижте www.pwc.com/structure.

 

Повече информация за PwC България може да намерите във Facebook и LinkedIn профилите на компанията.

Станете почитател на Класа