2700 фирми са поискали подкрепа с оборотен капитал

2700 фирми са поискали подкрепа с оборотен капитал
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    05.01.2021
  • Сподели:

Около 2700 търговци са поискали подкрепа чрез оборотен капитал до момента чрез Националната агенция за приходите (НАП), съобщават от ведомството. 

 

По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с 4 заповеди на министъра на здравеопазването, могат да получат 20%, респ. 10% от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г.

Кандидатстването става по електронен път, чрез портала за е-услуги на НАП и системата ИСУН, припомнят от приходната агенция.

 

Отпускането на безвъзмездната финансова помощ става в срок от 7 дни от одобрението на проектното предложение. Изплащането на сумите може да започне след получаване на одобрение от Европейската комисия, което се очаква в близките седмици.

 

Припомняме, че става дума за програмата за подкрепа чрез оборотен капитал с бюджет от общо 156 млн. лева, от които малко над 132 млн. лева са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите средства са национално съфинансиране.

 

По нея ще могат да бъдат покривани текущи разходи, сред които и за заплати, обясниха от приходната агенция. Парите не могат да бъдат използвани за покупката на стоки за директна продажба. Пари по схемата няма да получат и предприятия, които произвеждат, обработват и продават тютюн и тютюневи изделия.

Максималният размер на подкрепата е до 150 хил. лева.

 

Помощ по тази схема ще могат да получат микропредприятия с персонал до 10 души и оборот или стойност на активите до 3,9 млн. лева, малки предприятия (до 50 души и до 19,5 млн. лева оборот) и средни предприятия (до 250 души и оборот до 97,5 млн. лева или стойност на активите до 84 млн. лева).

Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Станете почитател на Класа