БНБ категорична: Сделката за ПИБ е пазарна

Сделката за капитализацията на Първа инвестиционна банка е пазарна, а не държавна помощ. Това стана ясно в четвъртък по време на дебати във временната анкетна комисия в парламента.

 

В началото на юли ПИБ увеличи капитала си със 195 424 000 лв. Държавата влезе като акционер през ББР с 18,35% заедно с частния инвеститор Valea Fondation със 7,87%. Увеличението на капитала беше последното условие за влизането на България в чакалнята на еврозоната.

Управителят на БНБ Димитър Радев заяви пред депутатите, че сделката е проверявана от всички външни и вътрешни институции. Те са заявили, че е проведена пазарна процедура. Имало сериозни санкции, включително и съдебни искове, ако се даде изкуствено занижена цена, посочи Радев.

Цената се определяла от продавача, а БНБ нямала отношение в преговорите. Акциите бяха продадени на средна стойност 5,39 лв.

Зам.-министърът на финансите Маринела Петрова поясни, че е проверявана всяка стъпка по сделката, включително и за това кой е частният инвеститор. Придържайки се към европейското законодателство, държавата взела решение с потвърждението от ЕК, че сделката е пазарна, ако се закупи до 70% от увеличението на капитала.
След като е станало ясно кой е частният инвеститор, тази информация също е била предоставена в Брюксел.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че ползите от сделката са много, а именно, че страната ни вече е част от валутно-курсовия механизъм ERM-2, както и че са повишени активите на целия банков сектор.

Обратно изкупуване на акциите от ПИБ е възможно, но това може да стане, след като бъде спазена отделна процедура пред Комисията за финансов надзор, тъй като такава клауза в самия договор не може да бъде заложена, поясни заместник-председателят на КФН Мария Филипова. Тя добави, че първоначално обявената цена на акциите е била 8 лв. за бройка. При одобряването на проспекта обаче КФН се намесва на два пъти и в крайна сметка е утвърдена цена от 5 лв.

Станете почитател на Класа