Николай Василев: Заемът не е необходим, парите да се спестят като далгосрочен резерв

"Заемът е голямо, но условията, при които го получаваме, са доста добри", коментира пред бТВ бившият министър на икономиката Николай Василев.

"Според мен, този заем не е необходим, заради нелошия фискален режим и защото бюджетът има излишък от над 1 млрд лева до края на август. Но когато едно правителство е в края на мандата и притиснато от протести е склонно да харчи. Въпросът е какви са намеренията, защо ще се харчат тези пари", попита той.

По думите му, много малко пари са дадени на сектори пострадали от кризата и за медицински цели.

"Ако се ще дават на който протестира, който плаши със стачки, ще се похарчат много пари.

"Правилната политика е сега да се вземе заем, преди светът да е в дълбока рецесия, но парите да останат като голям резерв. Ако догодина има по-голяма криза - кой ще ни помогне тогава. Но ако политиците се готвят да ги изхарчат за каквото се сетят това ще е вредно", каза още той и даде примера с изхарчени 6 милиарда от излишъка само от ноември до края на годината.

"Основното ми притеснение е, че много малко пари отидоха за здраве, за индустрията, за туристическия бранш, тези пари трябва да бъдат спестени. Политиците имат погрешната представа, че като раздават пари така помагат на икономиката, но това не е вярно", смята Василев.

Станете почитател на Класа