Дефицитът на Столичния електротранспорт достигна 4 млн. лева

Дефицитът в бюджета на Столичния електротранспорт от началото на тази година възлиза на 4 милиона лева, коментира председателят на Комисията по транспорт в общинския съвет Карлос Контрера пред БНР.

Причината за този дефицит е липсата на приходи, свързана с по-малкия брой пътници и промените в разписанията, наложени заради пандемията от Covid-19, допълва той.

Според Контрера, за да се справи общественият транспорт в столицата с този дефицит, е необходимо финансиране от държавата или от бюджета на Столична община.

С цел ограничаване разпространението на новия коронавируса, на водачите на градския транспорт им беше забранено да продават билети. Поради това „Столичен автотранспорт“ и „Електротранспорт“ губят приблизително по около половин милион лева месечно.

В момента пътникопотокът със закупени превозни карти се равнява на около 50 на сто спрямо миналата година. По думите на Контрера се наблюдава известно отдръпване на хората от градския транспорт, вероятно с цел предпазване от заразяване, но е възможно да са се увеличили и пътуващите гратис, особено по крайградските линии.

Вероятно ще има ревизия на цялостната икономическа рамка на обществения транспорт за 2020 г., посочва още Контрера пред БНР.

 

Елена Кирилова

Станете почитател на Класа